Open-ended legetøj: Hvad er det, og hvorfor er det godt?

Open-ended lege er leg og legetøj der kan leges med på mange forskellige måder. Der er altså ikke kun én måde at lege med det på, men legen kan gå i mange forskellige retninger, ud fra barnets egen fantasi og temperament. Det er et super trendy begreb, og det er ikke helt uden grund. I den her artikel besvarer vi nogle af de mange spørgsmål vi ofte får omkring open ended legetøj og leg 👇

Hvad gør et legetøj såkaldt "open-ended"?

Meget af det legetøj der ikke bare har én specifik funktion, går under kategorien open-ended. Og netop på grund af det, er der tæt på endeløse lege og muligheder at lege med det på. Det er faktisk kun fantasien der sætter grænsen.

Det gør dog også, at legetøjet ofte fremstår mere kedeligt end plastik dinosauren, der både kan sige lave store brøl, lyse ud af øjnene og spy røg. Men når nu open-ended legetøj er så hyped og trend, kræver det vidst en forklaring af, hvorfor det har fået sådan en status..

Open ended legetøj er fx:
Byggeklodser, lego, bamser, kostumer, træfigurer, perler, magnet- og S.T.E.M. legetøj, modellervoks.

Hvad er fordelen ved open-ended og hvad lærer barnet?

Der er en række ting som legetøjet kan, når det er open-ended, som du ikke finder ved mange andre stykker legetøj. Det betyder dog ikke, at du skal nøjes med open-ended, for dit barn skal udsættes for en lang række forskellige typer af leg, da de alle, hver især, udvikler og styrker nogle bestemte kompetencer.

Vi har syv kategorier af leg og legetøj, som vi mener dit barn bør udsættes for, og vi hjælper dig med at udvælge den næste sending af legetøj, så du kommer vidt omkring mange forskellige kompetencer ved dit barn. Det er netop det smarte ved vores bæredygtige legetøjskoncept, hvor du til en fast lav pris kan bytte legetøjet til noget nyt.

Open ended legetøj er bl.a. godt for:

  • Kreativitet og fantasi – Mest fordi der er uendelige muligheder for at lege med de her typer legetøj, kan dit barn selv skabe legen. Det er vigtigt at kunne tænke ud-af-boksen, og at kunne skabe legen præcist som barnet fantastiske hovede skaber den, uden regler, kasser og for meget vejledning.
  • Ingen regler – Det er vigtigt at børn forstår regler, og ved at der er regler der skal følges. Det lærer de i deres dannelsesproces, men det er lige så vigtigt at give plads til sikker leg uden regler, fordi det er hårdt for den lille, at skulle indordne sig alle de voksnes regler. Open ended legetøj giver dem et frirum.
  • Bearbejdelse af virkelige hændelser – Hvis du betrager et barn i open-ended leg, som måske lige har haft en episode i børnehaven, der involverer venskab, nye udfordringer, konflikter eller lignende, kan du opleve, at barnet genskaber situationen i sin leg, og selv samler de løse ender ud fra sit eget hovede. Open-ended er derfor tit en proces hvor barnet gennemgår de oplevelser de har haft – på godt og ondt.
  • Uafhængig leg – Den type af leg, som børn bedst kan lege uafhængigt, når først de måske lige er hjulpet i gang er uden tvivl open-ended leg. Hvis de får plads og rum til at lege (dvs. de ikke skal rydde op hvert andet sekund), men blot kan rode, skabe, forestille og nyde, er open-ended den leg, der kan vare ved i lang tid!

Summa summarum betyder det, at open-ended leg er med til at stimulere dit barn i den retning, hvor de kan tænke selvstændigt, ud af boksen og fantasifuldt, men særligt også kritisk – som er en vigtige egenskaber at kunne i et samfund som vores, hvor utrolig mange ting er fastsat på forhånd, og meget lidt af op til os selv.

Hvilket barn ønsker du at skabe?

Legetøj er ét er redskaberne vi bruger til at forme vores børn, og så sandt som det er sagt, former du dit barn ud fra de ting, du udsætter det for – Hvis dit barn er vant til at lege open-ended hele sit liv, vil du med al sandsynlighed få et fantasifuldt barn. Udsætter du dit barn for rigtig meget motorisk legetøj og leg, får du sandsynligvis et barn, der er stærk i disse sider, men måske har svært ved at sidde stille og koncentrere sig.

Det er derfor, at vi mener det er vigtigt, at udsætte sit barn for alle 7 legetyper, for at opnå en vis dannelse i alle områder, og derefter lægge mærke til hvilke typer af leg, dit barn elsker mest, og hjælpe dem med at blive bedre til det, ved at designe en legestrategi, der har dit barn i centrum. Open-ended leg er en af de vigtigste i vores legehjul.

LalaToys’ legehjul som består af disse syv kategorier:

Open-ended leg
Koncentration og mindfulness
Motorik
Sansning
Sociale færdigheder
Sproglige færdigheder
Tal og geometri

Skal vi hjælpe dig med at udvælge det helt rigtige legetøj til dig og barn, så du får et glad, sundt og stærkt barn? Så prøv vores bæredygtige legetøjskoncept, hvor du for fx. 149 kr. om måneden lejer legetøj for 1.200 kroner. Du kan bytte legetøjet lige så ofte du vil, og kan derfor styrke dit barn på alle mulige måder, uden at ruinere din pengepund.

Find det rette (og skjulte) læringslegetøj til dit barn med vores e-bog

Studier viser, at 5-7 legesager er "the sweet spot" for at børn udvikler sig og ikke bliver overvældet. Læs vores e-bog om leg og læring 0-5 år.?

Vi deler ikke din mail med nogen