Styrk dit barns koncentrationsevne

Koncentrationsevne er en af de ting i livet, der, hvis du er god til at fokusere og koncentrere dig, kan gøre hundrede andre ting nemmere og bedre for dig og dit barn.. Det er et af de ting vi oplever stigende problemer med, og et sted som vi mener, vi bør have et skarpt fokus på som forældre. I den her korte artikel sætter vi fokus på opmærksomhed hos børn..

Koncentrationsevne er alfa omega skill

Vi er som forældre optaget af at styrke vores børn færdigheder og give dem de bedste redskaber til livet, men det er de færreste der tænker over hvordan og hvorfor 👇

Hvis vi selv skulle vælge, så er koncentrationsevne i top 3 over egenskaber der bør trænes hos børn. En af årsagerne er, at vi alle, børn som voksne, bliver bombarderet med impulser hele tiden..

Først får du vores top bedste råd til at øge koncentrationsevnen hos dit barn HER OG NU.

1. Vigtigheden af at træne koncentrationen helt fra start af. Det er ekstremt vigtigt at vi som forældre forstår, at det er fra de helt små år, at vi skal træne opmærksomhed. Den korte forklaring er at vi, børn som voksne, danner neurologiske baner i nervesystemet, og jo mere vi træner en ting, jo større et behov opdager kroppen, at den egenskab har, hvorfor den vokser. Kort sagt betyder det, at du bliver god til det du træner, men det gælder fra børnene er helt små!

2. Vær’ strategisk i din metode. Når man er ude at fiske, fisker man med orme. Og det er fordi at orme kan lide fisk! Hvad kan børn lide, og hvordan får du dem til at lære de ting du ønsker? Ved at gøre det på deres måde, altså igennem leg. Leg og legetøj er en kæmpe hjælp her, fordi det er med til at skabe legen i barnets hovede. Hav gode kvalitetsstykker legetøj, og byt det ofte, så du ikke giver dit barn legetøjs-overflow

3. Vælg open-ended eller responslegetøj. Vi passer meget på med at snakke om godt og dårligt legetøj, for det skal passe ind i konteksten. Hvis dit barn er træt, skal det nok ikke lege med alt for meget stimulans, og hvis det er overgearet, kunne det give mening at prøve at fokusere på noget legetøj, der kræver stilfærdig koncentration. Open ended legetøj er legetøj, som sætter barnets fantasi i gang (læs mere her), og respons-legetøj kan være et batteridrevet aktivitetsbord fra Vtech som dette, hvor barnet får respons for sin handlinger.

4. Tænk meget over dit sprog og din væremåde. Børn afspejler sig i det du siger og gør, og hvis du er utålmodig, utilfreds over manglende opmærksomhed fra den lille eller snakker om de ting som barnet ikke kan, kan det være svært at få den lille til at opnå det du ønsker. Når børn skal træne ting de har svært ved, er det alfa omega at du er tålmodighed og rolig i dit sprog og i din adfærd..

 

Derudover er det vigtigt at huske at: Dit barns koncentrationsevne i forvejen er lav, og svarer til ca. 2-3 minutter per år.

  • Koncentrationsevne hos en 3 årig: 3-9 minutter ca.
  • Koncentrationsevne hos en 4 årig: 8-12 minutter ca.
  • Koncentrationsevne hos en 5 årig: 10-15 minutter ca.

Hvorfor taber vi koncentrationen?

Koncentrationsevne er et stigende problem hos alle, børn som voksne. Men i takt med, at det bliver et problem selv for voksne, er det tid til at øge en fokuseret hjælp til børn, så de ikke falder i det samme hul som os andre.

Vi bliver bombarderet med impulser, og det samme gør børnene

Biib biib, wrøøm wrøøm, ding, pling og så videre. Impulser fra vores telefoner, fjernsynet der kører, smartwatches der vibrerer – det er alle forstyrrelser. Og hjernen kan, uanset hvordan du vender og drejer det, kun fokusere på én ting af gangen. Hver gang noget andet tager din opmærksomhed, slipper du dit fokus over på det nye, og derefter tilbage til det gamle igen. Det er en afbrydelse!

Hjernen fokuserer altså ikke på flere ting af gangen, men den skifter fokus frem og tilbage. Du kan sikkert relatere til, at jo mere du laver, jo mindre får du lavet, og det gælder (faktisk endnu mere) når man prøver at lære noget – Som jo er det børn gør 99% af tiden..

Og selvom ADHD er en diagnose, der dækker over en biologisk forstyrrelse i hjernen, der kan være arvelig, og vi ser, at flere og flere får diagnosen konstateret, så er dét at være dårlig til at koncentrere sig tidligt i alderen ikke nødvendigvis lig med ADHD, men i nogle tilfælde et udtryk for, at der er nogle færdigheder I kan forsøge at træne op..

Sådan træner du koncentrationsevne hos børn igennem leg

  1. Gå udenfor. Forskere på Illionis universitet i USA har fundet en tydeligt forbindelse imellem børn der bruger minimum 20 minutter i naturen, og deres evne til at koncentrere sig på fokuseret leg.
  2. Leg med et klart mål for øje. Tænk over hvad målet er med den leg du prøver at lege, så du kan rette din adfærd ind efter det. Er målet at blive bedre til at følge en vejledning, så hjælp barnet med at forstå, hvor de skal fokusere.
  3. Vær smart i din skærmtid. Der er forskel på skærmtid. Programmer som Dora, Bluey, Ordleg og lignende, hvor der er en opgave og 2-3 skridt derhen eller bare nogle rigtig gode moraler, er til enhver tid at foretrække over fx. youtube eller tegneserier der serverer ren underholdning og ingen læring. Skærmtid kan være ekstrem lærerig og god tid, og behøver ikke være en afledningsmanøvre for at mor og far kan få et break..
  4. Brug lege med et slutresultat er der målet. Lege hvor der er et slutmål, gør, at barnet ikke bare kan stoppe når de ikke gider mere. Det træner deres koncentrationsevne til at strække sig hen til målet. Det kan fx. være mit første gulvpuslespil fra LalaToys eller John Deer byg en traktor (hvor I sammen bygger og skiller traktoren ad! Fantastisk legetøj!)
  5. Mindsk mængden af legetøj. For meget legetøj gør børn overvældet, og gør det nemt at tabe fokus (læs studie). I stedet for at købe nyt legetøj, anbefaler vi derfor, at du har 5-7 stykker kvalitetslegetøj, som du i stedet cirkulere, for at hjælpe dit barn med at holde fokus på den leg I har gang i..

Skal vi hjælpe dig med at finde noget koncentrationelegetøj fra os, så skriv til os!

For fx. 99 kr. om måneden kan du leje legetøj for 800 kr. og bytte det så ofte I vil. Så snart I vokser fra det legetøj I har, eller interessen bare forsvinder, så bestiller I noget nyt, og sender nemt det gamle retur. På den måde har du altid godt og nyt kvalitetslegetøj tilgængeligt til en fast og ekstrem lav pris.